Pages not loading correctly in background tabs

The place to report Pale Moon specific bugs on Linux and other operating systems.

Moderator: satrow

lsbkf
Moongazer
Moongazer
Posts: 7
Joined: 2017-09-16, 20:49

Pages not loading correctly in background tabs

Unread post by lsbkf » 2019-02-08, 14:52

On some websites that load content on javascript, said content fails to load when the link is openend in a new tab and I don't go to see immediately. Also occurs when I open in the same tab but quickly change to another one to do something else while it's loading.
Examples you can try to open in a new tab, wait a few seconds, switch tab to it (console has errors), and F5 to confirm there was actually something to load (errors mostly disappear) :
https://osu.ppy.sh/home/news/2019-02-06 ... -4-results
https://www.pixiv.net/member_illust.php ... d=73072627
https://www.youtube.com/ fails to load the left column with my home / playlist / subscription list, but the middle is fine (video recommendations and others ...).

It works correctly however, if the content is setup to load progressively and not immediately :
https://www.webtoons.com/en/fantasy/tow ... isode_no=1 (strip images and comments section appear a few seconds after scrolling into them)
Pixiv is a weird case though, it's either progressive loading or doing all the bulk in one go depending on my fullscreen mode or activating thumbnails, but it still chokes either way.


Version 28.3.1
I wasn't sure if it was because of noscript/greasemonkey shenanigans with the new update, because it looks exactly like noscript blocked everything, but it happens in safe mode as well so it's not the culprit.

User avatar
Nigaikaze
Board Warrior
Board Warrior
Posts: 1093
Joined: 2014-02-02, 22:15
Location: Chicago, IL, USA

Re: Pages not loading correctly in background tabs

Unread post by Nigaikaze » 2019-02-08, 15:14

lsbkf wrote:I wasn't sure if it was because of noscript/greasemonkey shenanigans with the new update, because it looks exactly like noscript blocked everything, but it happens in safe mode as well so it's not the culprit.
Try it all again using a new clean profile without any extensions installed. There have been reports here in the past of NoScript still causing problems even after it has been disabled.
Nichi nichi kore ko jitsu = Every day is a good day.

lsbkf
Moongazer
Moongazer
Posts: 7
Joined: 2017-09-16, 20:49

Re: Pages not loading correctly in background tabs

Unread post by lsbkf » 2019-02-08, 16:38

No luck with a clean new profile.
I tried bisecting (with a new profile each time), it seems to break between versions 27.9.3 and 28.0.1, although I'm not sure because PM 27 and before have other problems now that didn't exist back then (system is not the same, shared libraries changed, websites are probably using fancy bleeding edge features).

vannilla
Astronaut
Astronaut
Posts: 623
Joined: 2018-05-05, 13:29

Re: Pages not loading correctly in background tabs

Unread post by vannilla » 2019-02-08, 16:49

I can see the pixiv gallery just fine, but the Osu page gives me errors about an undefined reference.
Reloading the page will then show the content as expected.

User avatar
Moonchild
Pale Moon guru
Pale Moon guru
Posts: 24453
Joined: 2011-08-28, 17:27
Location: 58°2'16"N 14°58'31"E
Contact:

Re: Pages not loading correctly in background tabs

Unread post by Moonchild » 2019-02-08, 19:08

Please be aware that tabs in the background have their JS timers and processing throttled. One of the risks of websites that use JS to display actual content and not doing so with long delays in mind that can result from background loading is that the loading process might break.
This is not something we can do anything about.
"If you want to build a better world for yourself, you have to be willing to build one for everybody." -- Coyote Osborne
Image

Goodydino
Astronaut
Astronaut
Posts: 507
Joined: 2017-10-10, 21:20

Re: Pages not loading correctly in background tabs

Unread post by Goodydino » 2019-02-08, 22:39

Off-topic:
I have set a set up that shows the pointing finger cursor if the link goes to the same tab and replaces the current page but shows a cross-hair cursor if the link is set to open a new tab. Those links should all open in the same tab as the page listing them, but they all open in a new tab. Why?
Mod. comment: unrelated.

lsbkf
Moongazer
Moongazer
Posts: 7
Joined: 2017-09-16, 20:49

Re: Pages not loading correctly in background tabs

Unread post by lsbkf » 2019-02-09, 04:30

So if I understand correctly, these pages could fail to load properly as well with older computers because it would take too much time to process for them ?
What do I do. Is there a configuration trick to let them go full throttle the first 5 seconds or so, and only then set a limit ?

User avatar
Moonchild
Pale Moon guru
Pale Moon guru
Posts: 24453
Joined: 2011-08-28, 17:27
Location: 58°2'16"N 14°58'31"E
Contact:

Re: Pages not loading correctly in background tabs

Unread post by Moonchild » 2019-02-09, 09:18

lsbkf wrote:So if I understand correctly, these pages could fail to load properly as well with older computers because it would take too much time to process for them ?
That's possible, yes, but it's a little more subtle than that in how it all interacts.
lsbkf wrote:What do I do.
Load these sites in the foreground and/or complain to webmasters.
lsbkf wrote:Is there a configuration trick to let them go full throttle the first 5 seconds or so, and only then set a limit ?
No, there is not.
"If you want to build a better world for yourself, you have to be willing to build one for everybody." -- Coyote Osborne
Image

Locked