Preference dialog window doesnt respond

Support and discussions for the x86/x64 Linux version of Pale Moon.

Moderators: trava90, satrow

Locked
mocambo
Hobby Astronomer
Hobby Astronomer
Posts: 20
Joined: 2017-03-17, 23:03

Preference dialog window doesnt respond

Post by mocambo » 2018-10-22, 01:38

Hi !

Preference window doesn't respond to any mouse clicks or key presses. I cant choose any tabs, press any buttons, change any preferences. Problem persists also in safe mode.

Figured out that when I change any option blindly and later come back to that window, that change have been accepted though. Somehow window doesnt show up any interaction, but itself it performs.

Save Page As ... and Open File ... dialogs work well. Bookmarks library window works partly - first i have to choose something on left pane, after that i can choose items on bookmark list. All other programs under XFCE doesnt have such anomaly.

Problem emerged month ago, i'm not sure what was the exact version of PM then. That problem continues with version 28.
I'm using PM under Manjaro XFCE.

Any ideas ?

Thank you !
Last edited by mocambo on 2018-10-22, 02:20, edited 4 times in total.

nikola_ss
Newbie
Newbie
Posts: 5
Joined: 2016-11-26, 04:43

Re: Preference dialog window doesnt respond

Post by nikola_ss » 2018-10-22, 03:45


User avatar
Moonchild
Pale Moon guru
Pale Moon guru
Posts: 25009
Joined: 2011-08-28, 17:27
Location: 58°2'16"N 14°58'31"E
Contact:

Re: Preference dialog window doesnt respond

Post by Moonchild » 2018-10-22, 06:41

Distilling the relevant information from it:

"It was the xf86-video-intel driver. Seems like the git version is newer then Manjaro's repositories version. With the new version of driver, all problems gone."

i.e.: if your repository has a dated xf86-video-intel driver, it can cause this and you should get he latest version from the git repository for that driver.
"If you want to build a better world for yourself, you have to be willing to build one for everybody." -- Coyote Osborne
Image

mocambo
Hobby Astronomer
Hobby Astronomer
Posts: 20
Joined: 2017-03-17, 23:03

Re: Preference dialog window doesnt respond

Post by mocambo » 2018-10-26, 02:10

In my case solutions provided in viewtopic.php?f=37&t=19941 doesnt help much.

What I have changed subsequently:
1. Upgraded from xf86-video-intel-1:2.99.917+831 to xf86-video-intel-1:2.99.917+847
2. Changed browser.preferences.animateFadeIn=false to browser.preferences.animateFadeIn=true

Just upgrading xf86 driver doesnt gave any effect. The previous driver 831 was released on May 2018, but problems with Palemoon started on August. What have changed on Palemoon since then ?

After browser.preferences.animateFadeIn=true the Preferences window starts partly to respond. I can change tabs, but tabs contence doesnt change. So I can see Security tab dialogs under Privacy tab etc.

Figured out that after heavily playing by resizing Preference window, I can make some dialogs work.

Interestingly i dont have such problems in any other programs but Palemoon.

Any ideas ?
Thanks !

User avatar
stevepusser
Astronaut
Astronaut
Posts: 540
Joined: 2015-08-01, 18:33
Location: California

Re: Preference dialog window doesnt respond

Post by stevepusser » 2018-10-30, 21:18

Pale Moon released version 28.0.0 in mid-August, that's the connection.

mocambo
Hobby Astronomer
Hobby Astronomer
Posts: 20
Joined: 2017-03-17, 23:03

Re: Preference dialog window doesnt respond

Post by mocambo » 2018-10-31, 01:32

stevepusser wrote:Pale Moon released version 28.0.0 in mid-August, that's the connection.
Remains to ask, what are the differences between rendering dialog windows on PM 27 and PM 28 ?

User avatar
stevepusser
Astronaut
Astronaut
Posts: 540
Joined: 2015-08-01, 18:33
Location: California

Re: Preference dialog window doesnt respond

Post by stevepusser » 2018-11-01, 21:30

The developer(s) will have to answer that...

User avatar
Moonraker
Board Warrior
Board Warrior
Posts: 1156
Joined: 2015-09-30, 23:02
Location: Lincolnshire.UK.

Re: Preference dialog window doesnt respond

Post by Moonraker » 2018-12-29, 12:39

I am having exactly the same issue on my 32-bit compaq presario laptop.The preferences window is totally unresponsive and im using PM 27.6.1 and i dare not update to v28 because of the unresponsive preferences window.Im not sure what is causing this but i will try to update the video driver or something on this laptop..i have not had this laptop for very long.
Xenial puppy linux 32-bit.
Tahrpup 6.0.5.32 bit.
Pale moon 28.7.2

User avatar
therube
Board Warrior
Board Warrior
Posts: 1105
Joined: 2018-06-08, 17:02

Re: Preference dialog window doesnt respond

Post by therube » 2018-12-30, 13:58

i dare not update to v28 because of the unresponsive preferences window
How would you know if 28 has the same affliction (for you) as 27 if you don't try?
(You can always test with the Portable version.)

Bito_MUC
Apollo supporter
Apollo supporter
Posts: 36
Joined: 2015-06-17, 10:03
Location: Munich (Germany)

Re: Preference dialog window doesnt respond

Post by Bito_MUC » 2019-01-16, 17:49

Hi Pale Moon friends (and Linux specialists)

I am a total newbee to Linux and want to use my favorite browser Pale Moon (v 28.3, 32 Bit) on my old x86-system with Linux Mint 19.1. Unfortunately there are problems with some settings windows and tabs within Pale Moon similar to the problems with the "preferences" window, "Greyowl" wrote about: https://forum.palemoon.org/viewtopic.php?f=37&t=19941#p147748.

I understand that this is because the graphics system of my laptop is rather old, but I am sorry that I didn't understand the solution Moonchild offered:
Moonchild wrote:Distilling the relevant information from it:
"It was the xf86-video-intel driver. Seems like the git version is newer then Manjaro's repositories version. With the new version of driver, all problems gone."
i.e.: if your repository has a dated xf86-video-intel driver, it can cause this and you should get he latest version from the git repository for that driver.
Could you please tell me where I can get an updated version of that driver and how I can install it to my Linux system? Details of my system are here:
inxi -FXz
system:
Host: bito-HP-Pavilion-G3000-RM455EA-ABD Kernel: 4.15.0-43-generic i686
bits: 32 compiler: gcc v: 7.3.0 Desktop: MATE 1.20.1
Distro: Linux Mint 19.1 Tessa base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
Type: Laptop System: Hewlett-Packard
product: HP Pavilion G3000 (RM455EA#ABD) v: F.05 serial: <filter>
Mobo: Hewlett-Packard model: 30C6 v: 78.08 serial: <filter>
BIOS: Hewlett-Packard v: F.05 date: 08/14/2006
Battery:
ID-1: BAT1 charge: 97.7 Wh condition: 97.7/97.7 Wh (100%)
model: Hewlett-Packard Primary status: Full
CPU:
Topology: Dual Core model: Intel T2050 bits: 32 type: MCP arch: M Yonah
rev: 8 L2 cache: 2048 KiB
flags: nx pae sse sse2 sse3 bogomips: 6383
Speed: 1596 MHz min/max: 800/1600 MHz Core speeds (MHz): 1: 1596 2: 1596
Graphics:
Device-1: Intel Mobile 945GM/GMS 943/940GML Express Integrated Graphics
vendor: Hewlett-Packard driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: intel
unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 1280x800~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel 945GM x86/MMX/SSE2 v: 1.4 Mesa 18.0.5
direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel NM10/ICH7 Family High Definition Audio
vendor: Hewlett-Packard driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0
Sound Server: ALSA v: k4.15.0-43-generic
Network:
Device-1: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network
vendor: Hewlett-Packard driver: iwl3945 v: in-tree:s port: 18e0
bus ID: 06:00.0
IF: wlp6s0 state: up mac: <filter>
Device-2: Realtek RTL-8100/8101L/8139 PCI Fast Ethernet Adapter
vendor: Hewlett-Packard driver: 8139too v: 0.9.28 port: 2000
bus ID: 08:08.0
IF: enp8s8 state: down mac: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 111.79 GiB used: 31.62 GiB (28.3%)
ID-1: /dev/sda vendor: Western Digital model: WD1200BEVS-60LAT0
size: 111.79 GiB
Partition:
ID-1: / size: 108.53 GiB used: 15.66 GiB (14.4%) fs: ext4 dev: /dev/dm-0
ID-2: swap-1 size: 1011.5 MiB used: 316.2 MiB (31.3%) fs: swap
dev: /dev/dm-2
Sensors:
System Temperatures: cpu: 55.0 C mobo: 26.8 C
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 160 Uptime: 56m Memory: 988.3 MiB used: 714.5 MiB (72.3%)
Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 7.3.0 Shell: bash v: 4.4.19
inxi: 3.0.27
Many greetings from Germany

User avatar
sys64738
New to the forum
New to the forum
Posts: 2
Joined: 2019-01-16, 21:45

Re: Preference dialog window doesnt respond

Post by sys64738 » 2019-01-16, 23:40

Hello everybody,

unfortunately the display glitches since Pale Moon 28 on old Intel graphics are annoying. It's not just the preferences window which is affected nor can it be properly solved with browser.preferences.animateFadeIn set to true. I am reporting the issue for this hardware:

Code: Select all

$ inxi -SGx
System:    Host: d410 Kernel: 4.9.0-8-686-pae i686 (32 bit gcc: 6.3.0)
   Desktop: Xfce 4.12.3 (Gtk 2.24.30) Distro: Debian GNU/Linux 9 (stretch)                 
Graphics:  Card: Intel Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller bus-ID: 00:02.0         
   Display Server: X.Org 1.19.2 drivers: intel (unloaded: modesetting,fbdev,vesa)          
   Resolution: 1024x768@60.00hz                                                            
   GLX Renderer: Mesa DRI Intel 915GM x86/MMX/SSE2                                         
   GLX Version: 2.1 Mesa 13.0.6 Direct Rendering: Yes
The issue already starts when Pale Moon 28 (including 28.3.0) is started the very first time, because the "Checking Compatibility of Add-Ons" window is affected and you are stuck as the window isn't updated. When maximizing the window it's immediately updated but only one time, so it's still not possible to continue. When changing the window to it's original size then it's messed up. When maximizing the window a second time and changing it back again to it's original size, then the window is properly updated and working as intended. Now it's also possible to continue and run the language update. There is nothing logged on stdout or stderr.

Forcing a window update by maximizing and minimizing it two times is the key here and also works with the preferences window. That's also the reason why browser.preferences.animateFadeIn set to true is partly solving the issue for parts of the preferences window, as the fade in causes multiple updates of the window.

We already know that the preferences window is affected by this issue. The window is not updated when switching the tabs (icons) and also not when switching the tabs at the second tabs line at Privacy or Advanced. When browser.preferences.animateFadeIn is set to true, switching the tabs (icons) in the preferences window works. However, the issue with the second tab line at the Privacy or Advanced tab remains, if the preferences window was initially opened with this tabs.

Same when adding a new extension. The installation confirmation dialog stays forever with a grayed out "Install (2)" button. However, it's possible to press the button after waiting the required time, it's just not updated on screen.

Same when saving something, the "Save File" button stays grayed out forever. However, it's possible to press the button after waiting the required time, it's just not updated on screen.

The Pale Moon menu and the menu bar are also affected. When opening the menu the first time then the line below the cursor is not highlighted.
  • Pale Moon is the only application affected (and the Debian ecosystem isn't really small)
  • Issue remains if composite manager (Xfce) is disabled
  • Issue remains with different window manager (IceWM)
  • issue remains with DRI switched off
  • Issue remains after recompiling xserver-xorg-video-intel from Debian SID (2:2.99.917+git20180925-2) for Debian stable
  • Issue remains after compiling the Xorg Intel video driver from the Git repository at https://gitlab.freedesktop.org/xorg/dri ... ideo-intel
  • a similar system which uses ATI graphics is not affected
  • issue does not happen with video acceleration disabled
Disabling video acceleration is not really nice, but if someone would like to give it a try, here is the /etc/X11/xorg.conf file. X11 need to be restarted after this change:

Code: Select all

Section "Device"
        Identifier "Configured Video Device"
        Option "Accel" "off"
EndSection
I could not solve the issue by using the Xorg Intel video driver from it's Git repository. Did I use the correct repository? Do I need to update any library or other package in addition?

Of course, a solution on the Pale Moon side would be nice, without the need of replacing parts of X11 just for one application.

Thanks

Andreas

Locked