Tab menu

Board for discussions around the Basilisk web browser.
Post Reply
us66mo
Apollo supporter
Apollo supporter
Posts: 38
Joined: 2017-12-25, 03:51
Location: Bonn, Germany

Tab menu

Post by us66mo » 2021-03-04, 12:08

When I right click on a tab in Basilisk, the tab menu appears with its standard choices like "Reload tab" etc. However, when I have my mouse in the tab window itself (on a website) and not on the tab and I right click, the tab menu doesn't appear, I have to go back up to the tab itself to get the tab menu to appear. Is this normal for Basilisk? In Pale Moon I get the tab menu when I right click in the tab window itself.

Thanks for any help with this.

User avatar
New Tobin Paradigm
Knows the dark side
Knows the dark side
Posts: 9938
Joined: 2012-10-09, 19:37
Location: Sector 001

Re: Tab menu

Post by New Tobin Paradigm » 2021-03-04, 12:10

What is a "Tab Window"?
I'M COMBINING THE FORCE FIELD WITH ENERGY POWER!
Image

Tohuwabohuix
Fanatic
Fanatic
Posts: 124
Joined: 2018-05-13, 18:50

Re: Tab menu

Post by Tohuwabohuix » 2021-03-04, 16:24

New Tobin Paradigm wrote:
2021-03-04, 12:10
What is a "Tab Window"?
Sigh - simple user simply does not know the technical terms of ingenious professionals ;)

I suspect that he speaks about the surface of a webpage shown in a browser when he writes "Tab Window". And he speaks of a Tabstrip when he writes just "Tab".

But us66mo, you are not quite right. The right-click menu of a Tabstrip and the right-click menu of the surface of a webpage are different in both "Pale Moon" and in "Basilisk". And both browsers mentioned are practicing these different right-clicks differently.
Last edited by Tohuwabohuix on 2021-03-04, 17:21, edited 1 time in total.

coffeebreak
Moon Magic practitioner
Moon Magic practitioner
Posts: 2734
Joined: 2015-09-26, 04:51
Location: U.S.

Re: Tab menu

Post by coffeebreak » 2021-03-04, 17:13

I don't see the tab context menu in either Pale Moon or Basilisk when I right-click on "the surface of a webpage" (the tab['s] window), and afaik this is normal for both browsers.

If you do see such a menu in a Pale Moon window, it's likely due to an extension.

User avatar
Moonchild
Pale Moon guru
Pale Moon guru
Posts: 30207
Joined: 2011-08-28, 17:27
Location: Tranås, SE
Contact:

Re: Tab menu

Post by Moonchild » 2021-03-04, 17:58

A context menu is context-dependent. Hence the name.
So the context menu for a tab will only show on the actual tab, and not anywhere else.
"Son, in life you do not fight battles because you expect to win, you fight them merely because they need to be fought." -- Snagglepuss
Image

User avatar
rodndtube
Fanatic
Fanatic
Posts: 107
Joined: 2017-08-30, 13:06

Re: Tab menu

Post by rodndtube » 2021-03-04, 19:54

New Tobin Paradigm wrote:
2021-03-04, 12:10
What is a "Tab Window"?
It might be an English as a second language name for a Tab Bar. It is easy, in Windows, to call all these elements as windows. Especially for the less technically-experienced than another person. The other area of potential confusion might be "right click" for a person who is left-handed and has reversed Window's separate mouse or click actions. More properly stated the usual right click is a properties click but I say to a left hand person to do a right-click they would be performing an "action click" and not a properties click.

us66mo
Apollo supporter
Apollo supporter
Posts: 38
Joined: 2017-12-25, 03:51
Location: Bonn, Germany

Re: Tab menu

Post by us66mo » 2021-03-04, 20:46

coffeebreak wrote:
2021-03-04, 17:13
I don't see the tab context menu in either Pale Moon or Basilisk when I right-click on "the surface of a webpage" (the tab['s] window), and afaik this is normal for both browsers.

If you do see such a menu in a Pale Moon window, it's likely due to an extension.
OK, I am using Stratum as a theme in Pale Moon, maybe that's why I get a context menu when I right click. Would like something similar for Basilisk. :-)

coffeebreak
Moon Magic practitioner
Moon Magic practitioner
Posts: 2734
Joined: 2015-09-26, 04:51
Location: U.S.

Re: Tab menu

Post by coffeebreak » 2021-03-04, 23:04

us66mo wrote:
2021-03-04, 20:46
I am using Stratum as a theme in Pale Moon, maybe that's why...
Not a theme user here, but I doubt that a theme would do what you describe since its purpose is to affect how things look, not how they work. In any case, I just experimentally installed Stratum to Pale Moon and it did not put a "tab menu" anywhere but the tab.

If an extension has done this, it's more likely one designed to manage tabs.

Post Reply