segfault (video-related?) with PM 27.6.0 on Arch

The place to report Pale Moon specific bugs on Linux and other operating systems.

Moderator: satrow

retronostalgia
Moongazer
Moongazer
Posts: 12
Joined: Wed Jun 07, 2017 3:40 pm

segfault (video-related?) with PM 27.6.0 on Arch

Postby retronostalgia » Tue Nov 14, 2017 10:55 am

A recent Arch upgrade to libva appears to be causing Pale Moon to segfault when it tries to load certain pages, including YouTube, but also sites like Google and GitHub. I rolled back my package versions and tested to see which package upgrades caused the problem... it's one of these four although I'm not sure which:

ffmpeg
ffmpeg2.8
libva
libva-intel-driver

Looking around the web, this quote causes me to suspect that the libva update to 2.0.0 is the culprit: https://github.com/01org/libva/releases/tag/2.0.0
"Note libva 2.0.0 is not compatible with the old version of libva, but for most user, what you need to do is to rebuild your VA-API based application against libva 2.0.0"

gstreamer-vaapi was automatically installed on my system, but uninstalling it does not fix the issue for me. (IE the fix here does not work for me: https://forum.palemoon.org/viewtopic.php?f=37&t=11718)

Also, toggling media.ffmpeg.enabled to False does not prevent the segfaults.

Running PM from the command line, the only text is "Segmentation fault (core dumped)" with no further details. (I can also post output from journalctl if desired, but it's quite verbose.)

For now, I've temporarily worked around the issue by downgrading those four packages to older versions.

Let me know if you need more info or if there's anything you'd like me to test.

Thanks!

--------------------
My setup details:
Laptop, CPU is i7-7600U, 16GB ram, 512GB SSD, screen resolution 1920x1080.
Running Arch Linux installed using the Antergos installer.
Using the MATE desktop
Default FFMPEG package installed.
Compton compositor installed.

Pale Moon 27.6.0 (64 bit) installed using the palemoon-bin AUR package.
In about:config, all "media." variables are set to their defaults.
installed extensions: Bamboo Feed Reader, Complete YouTube Saver, CookieKeeper, F.B. Purity, Google search link fix, uMatrix

Return to “Bug reports (Linux & other)”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest