[Solved] YouTube HTML5 player not working in PM4Linux

Support and discussions for the x86/x64 Linux version of Pale Moon.

Moderator: trava90

User avatar
Antonius32
Add-ons Team
Add-ons Team
Posts: 695
Joined: 2014-05-25, 11:18
Location: Netherlands

[Solved] YouTube HTML5 player not working in PM4Linux

Post by Antonius32 » 2015-08-06, 23:57

YouTube's HTML5 player doesn't work for me in 64-bit Pale Moon for Linux (frame skipping, distorted audio), whether I have Firefox Compatibility mode enabled or not. What can I do to make it work?
Last edited by Antonius32 on 2015-11-20, 13:13, edited 1 time in total.

User avatar
troypulk
Fanatic
Fanatic
Posts: 239
Joined: 2014-09-19, 23:53
Location: Washington State, USA

Re: YouTube HTML5 player not working in Pale Moon for Linux

Post by troypulk » 2015-08-08, 14:32

I'm using 64-bit Pale Moon for Linux as well and it works just fine but I'm using Debian.

It didn't work before, I had to make sure all the right software was installed in my OS before it would work.

Test your system here: https://www.youtube.com/html5 and here: http://www.quirksmode.org/html5/tests/video.html

Also make sure this is set to true in about:config: media.gstreamer.enabled;true

In order to make it work I had to install these:

FFmpeg
x264
gstreamer0.10-ffmpeg
gstreamer1.0-libav

and all the dependent files that go with these.

You might just have to experiment and play with different files to get it to work.

Good luck
SolydX EE (64-bit) Xfce 4.12

Pale Moon 28.2.0a1 (64-bit) (2018-11-07)

User avatar
Antonius32
Add-ons Team
Add-ons Team
Posts: 695
Joined: 2014-05-25, 11:18
Location: Netherlands

Re: YouTube HTML5 player not working in Pale Moon for Linux

Post by Antonius32 » 2015-08-08, 19:08

troypulk wrote:I'm using 64-bit Pale Moon for Linux as well and it works just fine but I'm using Debian.
Sorry, I forgot to mention that I use PCLinuxOS KDE64 (Full Version).
troypulk wrote:Also make sure this is set to true in about:config: media.gstreamer.enabled;true

In order to make it work I had to install these:

FFmpeg
x264
gstreamer0.10-ffmpeg
gstreamer1.0-libav

and all the dependent files that go with these.
I have installed the above packages (and the required dependencies), and I have set media.gstreamer.enabled to "true". Now, when I go to https://www.youtube.com/html5, this is what the page looks like:
YouTube system test page.png
But still, none of the video fragments on http://www.quirksmode.org/html5/tests/video.html play properly, and I still can't play YouTube videos with the HTML5 player. Do you have any further suggestions?

User avatar
troypulk
Fanatic
Fanatic
Posts: 239
Joined: 2014-09-19, 23:53
Location: Washington State, USA

Re: YouTube HTML5 player not working in Pale Moon for Linux

Post by troypulk » 2015-08-09, 17:23

The next thing I thick is Flash.

I have shockwave flash 11.2.202.491 and Icedtea-Web plugin 1.5-2 for java

I thick that some web pages use a combination of flash, java and HTML5 video player.

Other than that I would go to the PCLinuxOS forum and ask them as well.

Do those video's work in other web browsers or is it just Pale Moon?

It's possible that it's an issue with PCLinuxOS?

Also check out this thread: http://forum.palemoon.org/viewtopic.php?f=37&t=9026

Good Luck
SolydX EE (64-bit) Xfce 4.12

Pale Moon 28.2.0a1 (64-bit) (2018-11-07)

User avatar
Antonius32
Add-ons Team
Add-ons Team
Posts: 695
Joined: 2014-05-25, 11:18
Location: Netherlands

Re: YouTube HTML5 player not working in Pale Moon for Linux

Post by Antonius32 » 2015-08-10, 18:39

troypulk wrote:Also check out this thread: http://forum.palemoon.org/viewtopic.php?f=37&t=9026
The other thread is about the Flash Player plugin, but I don't have any problems with that. The only problem for me is that I can't play HTML5 video in Pale Moon.
troypulk wrote:Do those video's work in other web browsers or is it just Pale Moon?
The videos play fine in Firefox, so yes, the problem is specific to Pale Moon.
troypulk wrote:It's possible that it's an issue with PCLinuxOS?
Could be. The strange thing is that if I run Pale Moon as root, YouTube's HTML5 player does work (and so do the video fragments on http://www.quirksmode.org/html5/tests/video.html), but then there's no sound... :?

CraigPD
Lunatic
Lunatic
Posts: 292
Joined: 2013-01-01, 19:03
Location: Mexico

Re: YouTube HTML5 player not working in Pale Moon for Linux

Post by CraigPD » 2015-08-10, 19:51

Antonius32,
FWIW, identical HTML5 experience as you with Pale Moon 25.6.0 x64 in VMWare running x64 versions of Xubuntu (Xfce) 15.04, PCLinuxOS (Mate) 2014.12, but not in SolydX (Xfce) 201501 or Mint (Xfce) 17.2. Everything is fine under Windows 7 x64 using Pale Moon Portable x32. I can't determine the common denominator(s).

SvenG

Re: YouTube HTML5 player not working in Pale Moon for Linux

Post by SvenG » 2015-08-10, 20:06

CraigPD wrote:Xubuntu (Xfce) 15.04 [...] Mint (Xfce) 17.2.
gstreamer0.10-ffmpeg? IIRC the package is not available for 15.04 but for Mint 17.2.

CraigPD
Lunatic
Lunatic
Posts: 292
Joined: 2013-01-01, 19:03
Location: Mexico

Re: YouTube HTML5 player not working in Pale Moon for Linux

Post by CraigPD » 2015-08-10, 20:16

I believe I was able to get it thru http://ppa.launchpad.net/mc3man/gstffmpeg-keep/ubuntu%20vivid during the upgrade from 14.10. The again, maybe it complained and I had to disable that ppa. :? No problems at all in Mint 17.2.

User avatar
Antonius32
Add-ons Team
Add-ons Team
Posts: 695
Joined: 2014-05-25, 11:18
Location: Netherlands

Re: YouTube HTML5 player not working in Pale Moon for Linux

Post by Antonius32 » 2015-08-10, 21:56

CraigPD wrote:Antonius32,
FWIW, identical HTML5 experience as you with Pale Moon 25.6.0 x64 in VMWare running x64 versions of Xubuntu (Xfce) 15.04, PCLinuxOS (Mate) 2014.12, but not in SolydX (Xfce) 201501 or Mint (Xfce) 17.2. Everything is fine under Windows 7 x64 using Pale Moon Portable x32. I can't determine the common denominator(s).
Hmm, I don't really see a common denominator, either.. :think:
SvenG wrote:gstreamer0.10-ffmpeg?
I have that package installed, and on troypulk's advice, I've made sure that the following packages are installed as well:
  • ffmpeg
  • x264
  • gstreamer1.0-libav
The problem still exists, though.

User avatar
troypulk
Fanatic
Fanatic
Posts: 239
Joined: 2014-09-19, 23:53
Location: Washington State, USA

Re: YouTube HTML5 player not working in Pale Moon for Linux

Post by troypulk » 2015-08-10, 22:02

Try disabling your addon's and see what happens.
SolydX EE (64-bit) Xfce 4.12

Pale Moon 28.2.0a1 (64-bit) (2018-11-07)

User avatar
Antonius32
Add-ons Team
Add-ons Team
Posts: 695
Joined: 2014-05-25, 11:18
Location: Netherlands

Re: YouTube HTML5 player not working in Pale Moon for Linux

Post by Antonius32 » 2015-08-10, 22:09

troypulk wrote:Try disabling your addon's and see what happens.
I've tried starting Pale Moon in Safe Mode, and I've also tried creating a new profile, but to no avail.

User avatar
troypulk
Fanatic
Fanatic
Posts: 239
Joined: 2014-09-19, 23:53
Location: Washington State, USA

Re: YouTube HTML5 player not working in Pale Moon for Linux

Post by troypulk » 2015-08-11, 13:27

What I would do is save your bookmarks and anything else that's important.

Then uninstall PM and delete or rename the palemoon files in /home like .palemoon and start from scratch.

Then install a brand new virgin PM install, then try to play the video and install things one at a time until it works.

If it still doesn't work check your user permissions and make sure the audio and video ones are enabled.

Other than this I'm at a loss as to what to do next.
SolydX EE (64-bit) Xfce 4.12

Pale Moon 28.2.0a1 (64-bit) (2018-11-07)

User avatar
Antonius32
Add-ons Team
Add-ons Team
Posts: 695
Joined: 2014-05-25, 11:18
Location: Netherlands

Re: YouTube HTML5 player not working in Pale Moon for Linux

Post by Antonius32 » 2015-08-11, 13:56

Thank you for thinking along with me, troypulk!
troypulk wrote:If it still doesn't work check your user permissions and make sure the audio and video ones are enabled.
Do you mean I should check if my standard user is a member of the "audio" and "video" groups?

User avatar
troypulk
Fanatic
Fanatic
Posts: 239
Joined: 2014-09-19, 23:53
Location: Washington State, USA

Re: YouTube HTML5 player not working in Pale Moon for Linux

Post by troypulk » 2015-08-11, 15:04

Antonius32 wrote:Thank you for thinking along with me, troypulk!
troypulk wrote:If it still doesn't work check your user permissions and make sure the audio and video ones are enabled.
Do you mean I should check if my standard user is a member of the "audio" and "video" groups?

Yes
SolydX EE (64-bit) Xfce 4.12

Pale Moon 28.2.0a1 (64-bit) (2018-11-07)

User avatar
Antonius32
Add-ons Team
Add-ons Team
Posts: 695
Joined: 2014-05-25, 11:18
Location: Netherlands

Re: YouTube HTML5 player not working in Pale Moon for Linux

Post by Antonius32 » 2015-08-17, 21:14

@troypulk: I've tried everything you suggested, but I just can't seem to get the HTML5 player to work. When I have time, I'll start a topic about this issue on the PCLinuxOS forum, and if I find a solution, I'll post it here as well.

Anyway, thanks again for your help!

User avatar
Antonius32
Add-ons Team
Add-ons Team
Posts: 695
Joined: 2014-05-25, 11:18
Location: Netherlands

Re: YouTube HTML5 player not working in Pale Moon for Linux

Post by Antonius32 » 2015-11-20, 13:10

I was able to resolve this, eventually, but I never got around to reporting back.

These are the steps to make HTML5 audio and video work in Pale Moon on PCLinuxOS (with KDE):
  1. Set the preference media.gstreamer.enabled in about:config to "true".
  2. Install the "gstreamer1.0-libav" package.
  3. Make sure the following packages are installed as well:
    • ffmpeg
    • gstreamer0.10-ffmpeg
    • x264
  4. Open the PCLinuxOS Control Center, click Hardware > Sound Configuration, enable the "Glitch-Free mode", and click "Ok".
  5. Restart your computer. (Maybe a logout/login is sufficient, but I recommend restarting your computer to make sure the new settings are applied properly.)
That's it, after following these steps, HTML5 audio/video should work. I hope it will help someone!

emacsomancer

Re: [Solved] YouTube HTML5 player not working in PM4Linux

Post by emacsomancer » 2015-11-20, 23:17

Are people able to get higher than 720p with HTML5 video on Pale Moon?

User avatar
Antonius32
Add-ons Team
Add-ons Team
Posts: 695
Joined: 2014-05-25, 11:18
Location: Netherlands

Re: [Solved] YouTube HTML5 player not working in PM4Linux

Post by Antonius32 » 2015-11-21, 00:55

I'm afraid not. For more information, see this topic.

emacsomancer

Re: [Solved] YouTube HTML5 player not working in PM4Linux

Post by emacsomancer » 2015-11-21, 02:36

Antonius32 wrote:I'm afraid not. For more information, see this topic.
That's what I thought. I'm trying to figure out what's the lesser evil, using Flash or accepting that 720p is the highest res (with HTML5). [Often I just end up using Chromium for YouTube and related tasks.]

User avatar
Raava
Moonbather
Moonbather
Posts: 57
Joined: 2014-06-22, 22:23
Location: Europe

Re: [Solved] YouTube HTML5 player not working in PM4Linux

Post by Raava » 2015-12-24, 07:01

Code: Select all

Open the PCLinuxOS Control Center, click Hardware > Sound Configuration, enable the "Glitch-Free mode", and click "Ok".
I try to copy all that is needed in a slackware based Linux, running XFCe, but I have no clue how to achive the above quoted.

Any ideas?
yours truly, Raava (aka Rava)

Locked